poncho

Geschiedenis van de poncho

Het zou me verbazen dat iemand niet weet wat een poncho is. Gezien mijn eerste poncho op mijn 6 jaar zijn intrede deed, veronderstel ik dat iedereen wel iemand kent of ooit gekend heeft met een liefde voor dit kledingstuk. En hoewel de meesten wel veronderstellen dat de poncho een rijke voorgeschiedenis heeft, zijn er slechts weinigen die nu echt weten waar het ding vandaan komt.

De poncho komt uit Zuid-Amerika! Om meer specifiek te zijn van ergens tussen Chili en ArgentiniŽ. De intrede van de poncho gebeurde rond de zeventiende eeuw en was een nakomeling van de unku. Ik hoor je al denken "huh, een unku??". Je hebt ze vast al gezien in een of de andere geschiedenisboek of in een museum. Ze werden gedragen door de Inca's (ook andere bevolkingsgroepen hadden iets in deze trend maar de benaming was wel telkens anders). Het is een stof in de vorm van een rechthoek die men dubbel plooide. Aan de plooi werd verticaal een streep opengeknipt waar het hoofd door moest. De zijkanten werden dan aan elkaar genaaid. Het grootste verschil met de poncho is dat de unku tot op de grond reikt terwijl de poncho vooral bedoelt is voor het bovenlichaam.

Maar de poncho werd niet geleidelijk geÔntroduceerd. Het gebeurde bijna onder dwang. De unku, het traditionele kledingstuk van de Inka's, werd namelijk verboden door de Spanjaarden in de 17de eeuw. Dit omwille van de Indiaanse trekjes, waar de Spanjaarden zich sterk tegen afzette. De poncho leunde meer aan bij de identiteit van de Zuid-Afrikanen.

En zo deed de rechthoekige stof met een gat erin zijn intrede. Jaren later voelen we er nog steeds restanten van in de fashionwereld! Ze worden opgehemeld door bijna elke fashionblog en de echte fashionista's zijn er helemaal weg van!

Navigeer

handtassen online

stratenplan